fredag 30 oktober 2009

Behåll dina prylar på stranden (del 2)

Igår svetsade jag ihop ett strandankare för att testa den idé jag fick av inlägget "Behåll dina prylar på stranden". Idén är att skruva ner strandankaret i sanden och ställa kylväskan på ankaret. Kylväskan har ett litet hål i sig så att ankaret inte syns utifrån och låses sedan fast inuti kylväskan. Kylväskan kan sen innehålla den kalla ölen, pengar och nycklar eller vad man nu vill slippa ha med sig ut i vattnet.


Ankaret nedan behöver även kompletteras med en metallstav för att få moment att skruva ner den i sanden (se bild på det fabrikstillverkade ankaret nedan).

söndag 18 oktober 2009

Varuautomat för kråkor

Jag tycker att den här idéen är så unik och rolig att jag måste skriva om den ifall det finns någon som har missat den (Joshua Klein presenterade sitt arbete i Maj 2007). Hans idé går ut på att lära kråkor att köpa jordnötter för pengar som de hittar på marken. Kråkan är en ganska intelligent fågel som snabbt lär sig att anpassa sig till sin omgivning. I 4 enkla steg lär han kråkorna hur de ska stoppa mynt i maskinen för att få ut en jordnöt. Sen kan de tillochmed lära ut sina färdigheter till sina kråkkompisar. Joshua har i sin rapport gjort en uträkning för hur lönsam en apparat kan bli och med tanke på att det varje år tappas lite drygt 200 miljoner dollar i mynt (i USA) så verkar det finnas potential.

Om du inte orkar läsa hela rapporten så ta en titt på någon av filmerna som har gjorts: TED.com,
Gizmodo. Han har lagt upp alla sina ritningar så att man enklare ska kunna bygga sin egen.

måndag 12 oktober 2009

Soppåshållare

Nu har jag rätt länge stört mig på soppåsarna som åker in i sopkorgen så fort man slängt två bananskal. Tidigare har jag sett lösningen att städerskangör en knut i påsen och på så sätt spänner den mot sopkorgen, men det förutsätter att sopkorgen är bredare i överkant än nertill och att påsen är tillräckligt stor för att komma ner en bit där man kan göra en knut som förhoppningsvis fastnar i sopkorgen innan den glider över kanten (tillräckligt tight knutet). Det här sättet funkar uruselt på papperskorgar som är jämntjocka hela vägen.

För att lösa problemet skulle man kunna ha en metallring med hårt, typ 2-3mm gummi i mitten. Gummit skulle ha ett kryss som man kan trä påsen igenom, ungefär som en del disktrashållare på marknaden. När man byter påsen tar man då en påskant, trär igenom och drar tills det blir spänt. Gummit och ringens tyngd håller då påsen från att trilla ner i papperskorgen.

Den uppenbara kunden är städbolag.

Batteri med gänga

Idag när jag höll på och vaknade så tänkte jag på ett vanligt 1,5V-batteri med en en kort (typ 3/4 varv) gänga. Gängan var minuspolen och pluspolen satt på det vanliga stället.

Ett sånt batteri skulle vara svårare att gömma, men det kanske går att spara in några kronor på apparaterna / batteribytestiden med det här systemet. Industrin?