söndag 26 juli 2009

Prisinfo på semestern

När vi ändå är inne på iPhone apps så tänkte jag på en sådan när jag var på semestern. Jag skulle vilja veta vad man bör äta/dricka eller shoppa där man för tillfället är. Säg att du är på semester i Italien i Perugia och du har ingen koll på vad folk vanligtvis äter där eller vad det ska kosta, och du vill få valuta för dina pengar.

Då tar du upp din prisinfo-applikation som på en karta visar var du är. När du klickat på t ex mat&dryck-symbolen färgas kartan indikativt prisläget i just det området som du befinner dig för tillfället. Den kanske säger att vedugnspizza eller pasta + köttbit är det folk äter där normalt och att ett sjysst pris för en sådan middag ligger på 15-20€. Eventuellt pekar en grön pil i riktingen mot billigare mat och en röd i riktning mot exklusivare och dyrare.

På samma sätt ska man kunna klicka på shopping, upplevelser eller "night clubs" och få motsvarande information. Aldrig mera fångad i turistfälla... :)

fredag 24 juli 2009

Ringbuffer med senaste minutens samtal/händelser

En av våra trogna läsare, Niall McCaffrey, kläckte en kul idé: En pryl/iPhone-app? som spelar in allt som sägs i en ringbuffer. När nån säger nåt kul klickar man till på den och den senaste minutens samtal/video sparas ner. Kanske kan den också användas som en "svart låda" om man blir rånad och då spara ner förövarens röst och ge polisen nåt mer att gå på en signalementet.
Jag köpte nyligen en applikation till min iPhone som spelar in det man säger och upprepar det med en förställd röst, den är dessutom röstaktiverad. Detta betyder ju att det borde vara möjligt att skriva en sån app. App'en jag köpte heter SmackTalk och roade och förundrade min snart tre år gamla systerson (Video , Hemsida).

onsdag 22 juli 2009

Behåll dina prylar på stranden

För några dagar sen var jag på sol och bad-semester i Kroatien. Tur att man var där med släkten, det fanns alltid någon på stranden som kunde hålla koll på ens plånbok, nyckel och andra värdesaker man gärna ville ha med sig dit. Åker man till stranden själv eller med en kompis måste man lämna sina värdesaker på stranden och riskera att de blir stulna när man är i vattnet och badar.

Jag skulle vilja ha en väska som är knivsäker, låsbar med ett kombinationslås och som går att låsa fast i t ex ett träd eller en liggstol med t ex en vajer. Om nu någon är riktigt sugen på min plånbok eller solglasögon ska de behöva antingen gå runt med en bultsax på stranden, såga ner trädet eller ta med sig liggstolarna som väskan är låst i. Allt det här går att få fram mer rätt enkel teknik. Vet inte vad det kostar att göra en sjysst strandväska som inte går att skära igenom med en kniv men det borde vara överkomligt.

En annan sak som jag skulle vilja ha, men som är lite mer avancerad är möjlighet att låsa fast en väska även om du inte har ett träd eller liggstolar att sätta fast vajern i. Då tänker jag framför allt på sandstränder utan såna möjligheter. Hur skulle man kunna förankra en låsanordning där? En tryckpistol som skjuter ner en metallstång som skjuter ut spärrar efteråt som gör att man måste gräva upp rätt mycket sand innan man kan ta loss den? Känns som att lösningen blir rätt komplicerad hsh. Naturligtvis skulle man kunna komplettera de här väskorna med larm som aktiveras om någon klipper loss vajern eller bryter in sig i väskan utan att låsa upp kombinationslåset.

Jag skulle vara beredd att betala några hundralappar för en sån här produkt, hur mycket skulle du betala?

måndag 6 juli 2009

Uppsamlare för skägg

Jag har ett problem som jag först idag insåg att det borde gå att lösa på ett enkelt sätt. Jag är lat och orkar inte raka mig varje dag så skägget hinner växa kanske 5 mm mellan rakningarna. En halv centimeters skägg är ingen höjdare att raka med hyvel så alltså använder jag en skäggtrimmer. Jag brukar raka mig över handfatet och efter en rakning så ser handfatet ut som en terrier av alla små skäggstrån. För några månader sen började jag lägga en handduk över handfatet för att samla upp alla skäggstrån och på så vis slippa tvätta handfatet varje gång. Det gjorde städningen betydligt enklare. Fast även om det är en linnehandduk så tenderar skäggstråna att fastna och jag är tvungen att gå ut och skaka den för att få den fri från skägg. Därför funderar jag på om man inte skulle kunna tillverka en skägguppsamlare, nåt i samma glatta material som det förkläde man får hos frisören är tillverkat i. Något som är formsytt att passa över ett handfat med kanter så att inte skägget åker över kanten och ner på golvet och har någon smidig pip för att hälla ner skägget i toaletten eller papperskorgen. Hjälp mig att spåna kring detta, peka mig på en existerande lösning eller berätta hur ni har löst problemet.