måndag 17 augusti 2009

Teckenigenkänning på steroider

Häromdagen satt jag och skrev på min telefon med touchscreen och blev irriterad över hur ofta jag skrev fel. Det som jag märkte dock var att jag oftast skrev fel på bokstäver såsom u/v, l/t, n/r och eventuellt ett par andra bokstäver till. I övrigt skriver jag riktigt snabbt m h a touchscreenen och teckenigenkänning.

T9 finns också som hjälpmedel för att skriva på mobiltelefoner och tanken där är ju att man trycker ner en kombination av X symboler med 3-5 tecken på varje symbol och att alternativen matchas mot en ordlista. Det blir rätt många alternativ på ett ord på t ex 5 bokstäver, men det fungerar ändå väldigt bra.

Den produkt jag vill ha är en touchscreen med teckenigenkänning och med kunskap om vilka tecken man ofta skriver fel. Dessutom ska den kunna lära sig vilka tecken just jag brukar skriva fel. Därefter kollar den mot en ordlista och föreslår alternativ, eller t o m ändrar ordet till singelträffar i listan.

Skulle detta kombineras med ett system som kan känna igen enkla ord på en gång (i stället för att endast känna igen enskilda tecken), tror jag att man skulle kunna mata in text sjukt snabbt, betydligt snabbare än på de där enorma telefonerna med pyttesmå qwerty-tangentbord. Det är nog bara en fråga om tid innan vi kan testa det på riktigt misstänker jag. Det ska bli kul.

torsdag 13 augusti 2009

Skohorn med gripklo

I morse när jag stod i hallen och tog på mig skorna kom jag på en idé. Jag vill ha ett skohorn som jag kan gripa tag i skon och flytta den så att den blir lätt att sätta på. Ofta skjuter man iväg sina skor en bit för att de inte ska stå mitt i hallen och jag som är lat brukar använda mitt långa skohorn för att flytta skorna dit jag kan sätta på dem enkelt. Skohorn är inte gjorda för att flytta på skor och skorna trilskas ibland lite grann. Ojojoj vilket I-landsproblem kanske du tänker och det har du säkert helt rätt i men jag är inte först i att ha haft detta problem för när jag kikar runt lite på Google Patents så hittar jag givetvis ett patent på precis det jag beskriver som tog redan 1986. Så min idé var tyvärr inte ny och antagligen är marknaden för liten för att sälja denna oumbärliga pryl. Men kanske finns det en enklare lösning till problemet som jag inte ser?
Finns det någon mer än jag som skulle vara intresserad av en "skobutler"?

lördag 8 augusti 2009

SP systems...

...är ett företag som jag önskar fanns. I det här fallet står förkortningen för "Super Powers Systems" och dess produkter skulle ge användarna något slags superkrafter.

Prylarna ska helst vara så små och omärkbara så att man inte störs av dem när man har vanliga sommarkläder på sig, men idealt skulle de vara integrerade i kläderna eller t o m i kroppen. Ett annat alternativ skulle vara att utrusta smycken, klockor eller armband med high-tech sensorer och andra prylar.

Tänk exempelvis om din kropp kunde varna dig för att det troligtvis kommer börja regna om 15-30 minuter. Eller om du kunde känna när någon av dina kompisar är i närheten. Eller om du alltid visste hur mycket alkohol du hade i blodet? Eller om du blev uppmärksammad på att den andra partens röst har ändrats och att det indikerar osäkerhet, lögn eller liknande.

En annan sak som skulle vara implementerbar idag är en liten armbandsdator med wifi som skulle kunna programmeras att twittra din position när du befann dig på av dig inprogrammerade koordinater, t ex diverse restauranger och krogar. Då skulle dina kompisar alltid få veta när du är ute på vissa ställen och skulle kunna komma förbi om de hade tråkigt.

Det finns många superkrafter som man skulle vilja ha och rätt få är implementerbara idag, än färre kan göras till någonting som man alltid kan ha med sig utan att störas på det. Vi är dessutom en bra bit ifrån avancerade användargränssnitt som istället för att pipa eller blinka kan ge oss en känsla av att någonting händer, men teknologin är ändå där att man skulle kunna göra användbara prylar som är lätta att ta med sig och som kan signalera dig genom att inducera känsla som t ex värme/kyla och tryck. Frågan är om man idag kan göra en tillräckligt cool och användbar pryl som skulle slå. Kanske... men i framtiden definitivt.