söndag 21 juni 2009

Läs in ljudböcker och sälj dem via Internet

Jag råkade snubbla över sidan www.bokklassiker.se. Killen saknade våra litteraturskatter som ljudböcker och bestämde sig för att börja läsa in dem själv och sälja via nätet. Vilken klockren idé! Det finns ju nästan oändligt med böcker och vem som helst får ta vilken som helst av dem och sätta sig vid en mikrofon och läsa in dem och sen sälja dem. Han säljer en bok för 79kr och har för avsikt att läsa in en ny bok varje månad. Här kan man ju också rikta in sig på en viss typ av böcker och man behöver ju inte bara läsa in klassiker, det kan ju vara barnböcker, rysare eller tantsnusk. Varje kategori har ju sin målgrupp. Distributionen är digital och kostar nästan ingenting, alla intäkter blir vinst. Kanske kan man sälja dem via Spotify?

lördag 20 juni 2009

iPhone-app för att hitta parkeringsplatser

Man skulle nästan kunna tro att vi har skaffat iPhones med tanke på att idéerna kretsar så mycket kring Apple's mobil. Det har vi inte. Anledningen är nog att det är en häftig telefon som hela tiden kan vara uppkopplad och (vad jag har hört) har ett riktigt bra SDK för att utveckla applikationer. Efter att ha sett presentationerna vid WWDC så har suget ökat markant. Nu till idén.

För ett par veckor sen var jag nere på stan och en kompis kom förbi och erbjöd sig att skjutsa hem mig. På min fråga om var han hade ställt bilen svarade han att han brukade parkera på ett ställe där det nästan alltid var ledigt - de flesta känner inte till att man kan parkera där. Då gick det upp ett liljeholmens - en applikation till iPhone (såklart) där man lägger in var alla Linköpings parkeringsplatser finns, vad det kostar, när det kostar etc. Detta kan kopplas till Google Maps och till den inbyggda GPS'en som finns i iPhone. Så när man behöver parkera så kan man enkelt se var man kan parkera gratis eller till minst avgift eller närmast eller vad man nu vill söka på.
Det krävs ju lite jobb för att mata in alla parkeringsplatser så applikationen kan göras som ett ramverk för alla svenska städer där man kollaborativt kan mata in uppgifter om parkeringsplatserna för att enkelt hålla informationen aktuell och korrekt.
Applikationen säljer man för några kronor på Apples app store.

fredag 19 juni 2009

iWorkOut - en till iPhone idé

För ett tag sen när jag var på gymmet tänkte jag igen att jag skulle vilja anteckna vilka övningar jag kör, antalet reps och set. Jag har tidigare försökt föra statistik på papper, men slarvat bort pappret eller inte orkat fylla i resultaten efter ett tag. Då insåg jag att en iPhone app skulle vara perfekt för att föra statistik.

Man skulle ha en massa övningar att välja på i applikationen som man kan göra träningsprogram med. Väl på plats skulle man behöva bara klicka på nästa samt knappar för förval kring vikt och antalet reps/set. Hemma skulle man kunna tanka ner datat till sin dator (eller en website) och få grafer och annat kul som visar progressen. Dessutom skulle man kunna använda iPhonen för att lyssna på musik och därmed slippa en extra pryl på gymmet.

onsdag 10 juni 2009

Blocket.se-killer?

Idag på DI.se såg jag att Ebay utmanar Blocket. Detta är en sak som jag länge gått och funderat på; hur konkurrerar man med någon som är så dominerande på sin marknad? I detta fall äger ju Blocket.se hela begagnatmarknaden. Detta trots att siten är jobbig att använda och kostar pengar.
För några år sen försökte några killar att konkurrera med Blocket genom att skapa siten raderna.se, jag tror det gick sådär. Det går inte att konkurrera med Blocket genom att göra en likadan site som är gratis, visst några kommer att lägga upp annonser där OCKSÅ, men de kommer inte att sluta lägga dem på Blocket, för det är ju Blocket som alla läser. Knepet för att konkurrera med Blocket är att göra mer specialiserade siter och det har både Bilannonser.se (säljer begagnade bilar), autopower.se (säljer begagnade BMW) och Iloveikea.se (säljer begagnade IKEA-möbler) gjort. Den affärsidé jag hade här är ju redan tagen (jag har tänkt på både specialiserad bilannonssida och IKEA-sida) men det måste ju finnas en massa andra saker som säljs på Blocket som man skulle kunna plocka marknaden för. Begagnade mobiltelefoner? Begagnade Apple-produkter? Begagnade högtalare? Gamla möbler? Bygger man en site som specialiserar sig på sitt område så kommer de som handlar med dessa saker att vända sig till den siten istället för att gå till Blocket.se och då kan man få en liten bit av den lukrativa begagnatmarknaden.

söndag 7 juni 2009

Hemtjänst-app till iPhone

Den första idén som är en app till iPhone eller liknande telefoner. Det kommer säkert fler.

Häromdan såg jag ett program på discovery, där en japansk forskare/företagare tagit fram minikrockkudde för gamla. Det handlar alltså om en väst som känner av om gamligen trillar och löser ut (blåser upp små luftkuddar på strategiska ställen) krockkudden innan kontakt med marken.

Den här prylen räddar nog rätt många ben och höfter och med tanke på vad vård kostar kommer spara många kronor i vården.

Min idé är att skriva en liten applikation till iPhone som på samma sätt (genom accelerationsmätaren) känner av när någon trillar och automatiskt skickar ut sms eller på annat sätt kontaktar hemtjänst eller anhöriga. Telefonen kan förmodligen användas till massa annat också, t ex videosamtal med läkare eller insamling av hälsodata m h a smarta tillbehör.

tisdag 2 juni 2009

Gratisskjuts

Den här idén kom upp när vi satt och bollade idéer kring hur man kunde tjäna skattefria pengar. Kyrkor gör ju det genom kollekt, servitriser gör det genom dricks. Idén gick ut på att man körde folk på samma sätt som taxi fast utan att ta betalt för det. Sen skulle folk utav vänlighet betala en slant för att man hade sparat dem en taxiresa. Detta skulle inte kunna klassas som svart-taxi därför att man inte körde folk mot betalning. Inte heller skulle man behöva skatta för det. Kalla sen inte tjänsten för Taxi utan istället "Gratisskjuts" så slipper man eventuellt problem där också. Med detta sagt vill vi inte uppmuntra till att tjäna pengar svart, vi har inget emot att betala skatt utan det var mest en kul och annorlunda idé som kom upp när vi "tänkte utanför boxen".

Mat till din dörr

Hur många gånger har jag inte suttit och varit sugen på mat: kina, thai, husman men inte orkat gå ut och äta. Samtidigt har jag inte varit sugen på pizza, som i Linköping och många andra städer är det enda man kan beställa och få hemkört. Oftast har det slutat med en macka eller nån enkel pasta.

Tänk om man kunde få utkörning av i princip vad som helst, din favoritmat till din dörr för några kronor extra jämfört med att gå själv och handla på restaurangen! Fler måste ha funderat på den här idén, framförallt restaurangägarna själva och fler skulle ha utkörning om det lönade sig misstänker jag. Hemligheten här måste vara att hitta på en affärsmodell som faktiskt gör det möjligt att tjäna pengar på att köra ut mat.

Min idé är en generell utkörningsfirma som restauranger kan ansluta sig till och få hjälp med utkörning. Det finns några ekonomiska hinder här:
1. personalkostnad
2. utrustningskostnad
3. hur förmå restauranger att ansluta sig?
4. hur tjäna pengar åt både restauranger och sig själv
5. rent tekniska och logistiska problem, hur hålla koll på och koordinera "flottan"?
6. andra problem som jag inte tänkt på...

Någon annan än jag som märkt svärmarna av 15-16-åringar på scootrar på sistone? Skulle man kunna slå två flugor i en smäll och erbjuda dem utkörningsjobb, de får en standardutrustning av dig att montera på moppen för kommunikation med centralen samt en top box och får betalt per utkörning? På så sätt har man skaffat sig billig arbetskraft, man tar ingen risk själv i och med att de får jobba på ackord och de står för moppen vilket ger låg utkörningskostnad. Det finns många om och men här, t ex utkörning vintertid, tillförlitlighet och så vidare förstås...

När det gäller att få restauranger att ansluta sig tror jag inte det skulle vara jättesvårt, åtminstone om man hade låga priser i början. De skulle få hyra en utrustning för säg 1-2000 i månaden och m h a den kunna tillkalla scootrar. Restaurangen själv skulle ta emot beställningar. Om businessen drog igång ordentligt skulle det plötsligt vara en rätt stor nackdel att inte vara med vilket skulle få massa fler restauranger att ansluta sig... Därefter kan man höja månadsavgiften med ett par tusenlappar utan att många hoppade av tror jag.

Säg att man hade 30 restauranger anslutna (går faktiskt att ansluta andra än restauranger också) och att man tar 3000 i månaden för hyra av utrustningen. Det blir 90000 i månaden tills man har dragit igång i en till stad... Tanken är att extrapåslag på maten ska täcka personalkostnader, misslyckade leveranser o s v.

Det finns många problem med resonemanget, men grunden i att göra en generell tjänst dit andra tjänsteföretag kan ansluta sig och öka sin omsättning känns väldigt lockande. Också edgen man skulle ha mot dem sen när många anslutit sig och de inte kan stå utanför om de ska sälja nåt (när konsumenterna vant sig vid och kräver utkörning) känns väldigt bra i ryggmärgen.

Kommentera gärna och förfina!
/A